مقالات

مفاهیم پایه بیماری های متابولیک

مفاهیم پایه بیماری های متابولیک

در دهه های گذشته در پی به نژادی، گاوهایی با تولید فراوان و دوره شیردهی طولانی...

آنزيم ها در تغذيه ي طيور

آنزيم ها در تغذيه ي طيور

در طي چندين سال گذشته تمایل چشمگیری به استفاده از آنزیم های برون زادی در جیره...

تاثیر پروبیوتیک های خوراکی (بایومین ایمبو)  بر عملکرد مرغ تخمگذار

تاثیر پروبیوتیک های خوراکی (بایومین ایمبو) بر عملکرد مرغ تخمگذار

مقدمه سال های متمادی است که آنتی بیوتیک ها به عنوان مهار کننده ی پاتوژن ها...

 کاربرد پیش سازهای گلوکز در تغذیه گاوهای دوره ی انتقال

کاربرد پیش سازهای گلوکز در تغذیه گاوهای دوره ی انتقال

تغذیه گاوهای شیری در دوره انتقال چالش تغذیه ای مهمی محسوب می شود. طبق گزارشات مستند...

تاثیر استرس گرمایی بر عملکرد گاوهای شیری و استفاده از ترکیبات فایتوژنیک

تاثیر استرس گرمایی بر عملکرد گاوهای شیری و استفاده از ترکیبات فایتوژنیک

استرس گرمایی به عنوان یکی ازمشکلات اصلی در گاوداری های ایران به خصوص در مناطق گرمسیری...

استفاده از مخمر زنده در تغذيه ي دام

استفاده از مخمر زنده در تغذيه ي دام

در چند سال اخیر استفاده از افزودنی های مختلف به خوراک دام و طیور در سطح...

اثر مکمل های اسیدهای ارگانیک (بایوترونیک) بر عملکرد رشد و کیفیت، تولید تخم مرغ و پارامترهای سرم خونی در مرغ تخم گذار

اثر مکمل های اسیدهای ارگانیک (بایوترونیک) بر عملکرد رشد و کیفیت، تولید تخم مرغ و پارامترهای سرم خونی در مرغ تخم گذار

مقدمه: متخصصین تغذیه همواره در حال بررسی و یافتن افزودنی های جدید خوراک جهت بهبود ضریب...

تأثیر مکمل سلنو متیونین  بر مرغ  گوشتی  و نتاج حاصل از آن ها

تأثیر مکمل سلنو متیونین بر مرغ گوشتی و نتاج حاصل از آن ها

سلنیوم (Se) به عنوان عنصری که نقش مهمی در سلامتی و سودمندی حیوان ایفا می کند،...

راهکارهای پیشنهادهای تغذیه ای برای مقابله با استرس گرمایی در طیور

راهکارهای پیشنهادهای تغذیه ای برای مقابله با استرس گرمایی در طیور

امروزه پرورش طیور در مناطق گرمسیر جهان رو به افزایش است و یکی از نگرانی های...

کیفیت آب امری ضروری در عملکرد طیور گوشتی

کیفیت آب امری ضروری در عملکرد طیور گوشتی

آب یکی از موارد ضروری در تغذیه ی طیور است. اگرچه فراهم کردن آب فراوان و...

10 نکته در پرورش گوساله

10 نکته در پرورش گوساله

پرورش گوساله یک تجارت سودآور است. این تجارت میتواند سودآورتر و پر بازده تر باشد، اگر...

تنش گرمایی و مدیریت آن در گله های گاو شیری

تنش گرمایی و مدیریت آن در گله های گاو شیری

در یک گاوداری شیری دمای ایده آل که هیچگونه اثر منفی بر تولیدات دام نداشته باشد،...

 مقدمه:

متخصصین تغذیه همواره در حال بررسی و یافتن افزودنی های جدید خوراک جهت بهبود ضریب تبدیل خوراک، تقویت سیستم ایمنی و افزایش سلامت دستگاه گوارش دام و طیور هستند. استفاده از افزودنی های خوراک دو هدف مهم را دنبال می کند:
1- کنترل میکروارگانیسم های بیماری زا مثل سالمونلا و کلی فرم
2- بهبود و افزایش میکروفلور دستگاه گوارش و بهبود میکروارگانیسم های مفید این سیستم در پرنده


اگرچه آنتی بیوتیک ها اثرات مفیدی بر عملکرد و سلامت پرنده دارد، اما استفاده مداوم از آن ها به دلیل افزایش مقاومت باکتری ها و متعاقب آن اثر بر سلامت طیور و انسان به شدت بحث برانگیز است. به همین دلیل است که مواد مختلفی بعنوان جایگزین آنتی بیوتیک ها به جهت کاهش اثرات مضر آنها مورد مطالعه و تحقیق قرار گرفته است که در این میان اسیدهای آلی اهمیت ویژه ای دارند. اسیدهای آلی خوراک و نمک های آن ها قادرند رشد میکروارگانیسم ها را مهار کنند و متعاقب آن تعادل میکروبی را در دستگاه گوارش حفظ کنند، به علاوه با تعدیل و اصلاح PH روده، حلالیت مواد مغذی، هضم و جذب آنها را نیز افزایش می دهند. در مطالعات پیشین گزارش شده است که اسید های آلی مثل پروبیوتیک، اسید فرمیک، اسید لاکتیک و نمک هایشان اثرات مختلف و متنوعی بر تولید و کیفیت تخم مرغ دارند که این اختلافات ممکن است متاثر از منابع مورد استفاده و یا میزان اسیدهای آلی استفاده شده و همچنین نوع ترکیب جیره باشد. از سویی، اطلاعات کمی مربوط به پارامترهای خون در مرغ های تخمگذار ناشی از مصرف اسیدهای ارگانیک موجود است. اين مطالعه به منظور تعيين اثرات مقدارهای مختلف مخلوط اسيد آلی بر توليد تخم مرغ، پارامترهای کيفيت تخم مرغ، وزن بدن و شاخص های بيوشيميايی خون انجام شده است.


مواد و روش ها:

تعدا 180 قطعه مرغ تخمگذار سویه ال اس ال (LSL) با سن 20 هفته در این مطالعه استفاده شد. پرنده ها پس از وزن کشی به طور تصادفی در 4 گروه (45 قطعه در هر گروه) تقسیم شدند. در هر گروه سه تکرار با 15 پرنده مورد آزمایش قرار گرفت. جیره شاهد شامل 17% پروتئین و 2800 کیلوکالری انرژی بود. به جیره های آزمایشی 0/5% و 1% و 1/5 % مخلوط اسیدهای آلی (بایوترونیک) اضافه شد و به مدت 18 هفته مورد استفاده قرار گرفت. اسیدهای ارگانیک (بایوترونیک) حاوی اسید فرمیک+ پروپیونیک و مخلوط نمک های آنیونی آن هاست. جیره ها به لحاظ میزان انرژی و پروتئین با یکدیگر برابر بودند. سطح PH جیره ها با توجه به میزان استفاده از بایوترونیک کاهش یافته بود. تعداد 3 قطعه مرغ در هر قفس به ابعاد 40* 40* 46 سانتی متر قرار داده شد.
آنالیز خوراک با استفاده از روش AOAC انجام شد. سطح انرژی متابولیسمی خوراک با استفاده از فرمول نویسی استاندارد انجام شده است. همه پرندگان در شروع و انتهای آزمایش وزن گیری شدند (هفته 20 و 38). تولید تخم مرغ بصورت روزانه ثبت شد که متعاقبا وزن آن نیز اندازه گیری شد. بازدهی خوراک و مصرف خوراک بصورت هفتگی رکوردگیری شد که ضریب راندمان خوراک به صورت زیر محاسبه گردید:  


Feed Efficiency= تخم مرغ تولیدی/ خوراک مصرف شده 



 سطح PH خوراک با استفاده از PH متر پس از افزودن یک    گرم خوراک به 9 میلی آب مقطر و مخلوط آن پس از 10 دقیقه اندازه گیری شد. در پایان آزمایش نمونه خون از زیر بال گرفته شد که بوسیله سانتریفیوژ (1800 دور در دقیقه به مدت 15 دقیقه) سرم آن جدا گردید. میزان پروتئین، آلبومین، کلسترول، تری گلیسیرید، HDL، VLDL، میزان چربی و همین طور فعالیتAST و ALT با استفاده از کیت و با بهره گیری از روش آنالیز بیوشیمیایی اندازه گیری شد. هم چنین وزن کبد، طحال و چربی حفره بطنی نیز بررسی گردید.
پارامترهای کیفیت تخم مرغ (شاخص زرده- سفیده- واحد هاو، ضخامت پوسته و سطح استقامت پوسته) ماهیانه 24 ساعت پس از جمع آوری تخم مرغ اندازه گیری شد. میزان استقامت پوسته تخم مرغ به وسیله ی دستگاه (DRIng.Georg Wazau, Plus tech., Germany) اندازه گیری شد. ضخامت پوسته تخم مرغ در سه نقطه از تخم مرغ به وسیله میکرومتر مورد سنجش قرار گرفت. ارتفاع، طول و شاخص آلبومین اندازه گیری گردید. قطر و ارتفاع زرده نیز با استفاده از فرمول مخصوص به خود اندازه گیری شد.


نتایج:

نتایج آزمایش نشان داد که افزودن اسیدهای آلی به جیره، افزایش وزن روزانه، میزان مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار نمی دهد. هم چنین میانگین وزن تخم مرغ و پارامترهای کیفی آن در تیمار شاهد و تیمارهای همراه با مکمل اسیدهای آلی قابل مقایسه است. ضخامت پوسته تخم مرغ و تحمل فیزیکی تخم مرغ و کل ترکیبات تخم مرغ در اثر مصرف مخلوط اسیدهای ارگانیک بهبود قابل توجهی نداشته است. میانگین تولید تخم مرغ در اثر استفاده از اسیدهای ارگانیک در مقایسه با تیمار شاهد زمانی که مرغ بین 24 و 28 هفتگی بود، افزایش یافت. تولید تخم مرغ بیشترین میزان را در گروه آزمایشی با 1/5 درصد اسید آلی داشت.
جیره حاوی اسیدهای ارگانیک 1 و 1/5 درصد موجب افزایش معنی داری در پروتئین سرم خون و غلظت آلبومین شد، همچنین میزان فعالیت AST در مرغ تخمگذار شد. سایر پارامترهای بیوشیمیایی سرم (کلسترول، HDL، تری گلیسرید، VLDL و غلظت لیپید کل و فعالیت ALT) بین گروه شاهد و پرندگان تحت تیمار تفاوت معنی داری نداشت. علاوه بر این، تغییرات قابل توجهی در وزن کبد، قلب، طحال و وزن چربی حفره بطنی بر اساس جیره مرغ های تخمگذار گزارش نشده است.


بحث:

اسیدهای آلی (بایوترونیک) موجب کاهش میزان PH جیره شده که باعث افزایش هضم و جذب پروتئین به وسیله افزایش فعالیت آنزیم های هضمی می شود. افزایش هضم پروتئین توسط افزایش فعالیت آنزیم های گوارشی با کاهش فعالیت باکتری های بیماری زا در خوراک همراه بود که از نکات قابل توجه این مطالعه محسوب می شود. افزودن بایوترونیک باعث بهبود ضریب تبدیل خوراک و افزایش وزن زنده ی بدن در جوجه های گوشتی می شود. در ارتباط با مرغ تخمگذار جنسن و جانگ 1976 گزارش کردند که افزودن اسیدهای آلی به میزان 0/4 و  0/8 درصد باعث بهبود ضریب تبدیل خوراک می شود و همچنین گاما و همکاران در سال 2000 گزارش کرد که افزودن 05/0 درصد اسید آلی باعث افزایش وزن در جوجه های گوشتی شده است. از طرف دیگر جیره حاوی اسیدهای آلی موجب افزایش تولید تخم مرغ در 24 تا 28 هفتگی در مقایسه با گروه شاهد شده و طول دوره ی تخم گذاری را افزایش می دهد.  


نتیجه گیری:

این آزمایش نشان داد مکمل اسیدهای آلی در جیره مرغ های تخم گذار باعث ایجاد اثرات مثبت بر تولید تخم مرغ، ضریب تبدیل و متابولیسم پروتئین می شود. در مقابل، وزن تخم مرغ و معیارهای کیفیت تخم مرغ و برخی پارامترهای خون (فعالیت ALT، کلسترول، HDL، تری گلیسیرید، VLDL و غلظت لیپید) به طور معنی داری از طریق این جیره بهبود نیافت. با توجه به این یافته ها، پیشنهاد می شود استفاده از اسیدهای ارگانیك در جیره ی مرغ های تخمگذار می تواند مفید باشد. با این حال، تحقیقات بیشتری برای ارزیابی اثرات متابولیکی اسیدهای آلی بر روی مرغ های تخمگذار مورد نیاز است.

 

منابع:

Reference: YESILBAG., D, COLPAN., I. 2006. Effects of Organic Acid Supplemented Diets on Growth Performance, Egg Production and Quality and on Serum Parameters in Laying Hens. Revue Méd. Vét. 157:(5) 284-280.

 

نرم افزار اندروید

 

 

اخبار،مقالات و محصولات ما

در نرم افزار اندروید ما

 

دریافت اپلیکیشن 

 

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

 

   

   

 

 

ثبت نام در خبرنامه دام کشاورز بینالود