مقالات

مفاهیم پایه بیماری های متابولیک

مفاهیم پایه بیماری های متابولیک

در دهه های گذشته در پی به نژادی، گاوهایی با تولید فراوان و دوره شیردهی طولانی...

آنزيم ها در تغذيه ي طيور

آنزيم ها در تغذيه ي طيور

در طي چندين سال گذشته تمایل چشمگیری به استفاده از آنزیم های برون زادی در جیره...

تاثیر پروبیوتیک های خوراکی (بایومین ایمبو)  بر عملکرد مرغ تخمگذار

تاثیر پروبیوتیک های خوراکی (بایومین ایمبو) بر عملکرد مرغ تخمگذار

مقدمه سال های متمادی است که آنتی بیوتیک ها به عنوان مهار کننده ی پاتوژن ها...

 کاربرد پیش سازهای گلوکز در تغذیه گاوهای دوره ی انتقال

کاربرد پیش سازهای گلوکز در تغذیه گاوهای دوره ی انتقال

تغذیه گاوهای شیری در دوره انتقال چالش تغذیه ای مهمی محسوب می شود. طبق گزارشات مستند...

تاثیر استرس گرمایی بر عملکرد گاوهای شیری و استفاده از ترکیبات فایتوژنیک

تاثیر استرس گرمایی بر عملکرد گاوهای شیری و استفاده از ترکیبات فایتوژنیک

استرس گرمایی به عنوان یکی ازمشکلات اصلی در گاوداری های ایران به خصوص در مناطق گرمسیری...

استفاده از مخمر زنده در تغذيه ي دام

استفاده از مخمر زنده در تغذيه ي دام

در چند سال اخیر استفاده از افزودنی های مختلف به خوراک دام و طیور در سطح...

اثر مکمل های اسیدهای ارگانیک (بایوترونیک) بر عملکرد رشد و کیفیت، تولید تخم مرغ و پارامترهای سرم خونی در مرغ تخم گذار

اثر مکمل های اسیدهای ارگانیک (بایوترونیک) بر عملکرد رشد و کیفیت، تولید تخم مرغ و پارامترهای سرم خونی در مرغ تخم گذار

مقدمه: متخصصین تغذیه همواره در حال بررسی و یافتن افزودنی های جدید خوراک جهت بهبود ضریب...

تأثیر مکمل سلنو متیونین  بر مرغ  گوشتی  و نتاج حاصل از آن ها

تأثیر مکمل سلنو متیونین بر مرغ گوشتی و نتاج حاصل از آن ها

سلنیوم (Se) به عنوان عنصری که نقش مهمی در سلامتی و سودمندی حیوان ایفا می کند،...

راهکارهای پیشنهادهای تغذیه ای برای مقابله با استرس گرمایی در طیور

راهکارهای پیشنهادهای تغذیه ای برای مقابله با استرس گرمایی در طیور

امروزه پرورش طیور در مناطق گرمسیر جهان رو به افزایش است و یکی از نگرانی های...

کیفیت آب امری ضروری در عملکرد طیور گوشتی

کیفیت آب امری ضروری در عملکرد طیور گوشتی

آب یکی از موارد ضروری در تغذیه ی طیور است. اگرچه فراهم کردن آب فراوان و...

10 نکته در پرورش گوساله

10 نکته در پرورش گوساله

پرورش گوساله یک تجارت سودآور است. این تجارت میتواند سودآورتر و پر بازده تر باشد، اگر...

تنش گرمایی و مدیریت آن در گله های گاو شیری

تنش گرمایی و مدیریت آن در گله های گاو شیری

در یک گاوداری شیری دمای ایده آل که هیچگونه اثر منفی بر تولیدات دام نداشته باشد،...

استرس گرمایی به عنوان یکی ازمشکلات اصلی در گاوداری های ایران به خصوص در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری می باشد. گاوهای شیری به استرس گرمایی بسیار حساس هستند. استرس گرمایی نه تنها از راه افت تولید، افت کیفیت شیر و کاهش باروری بر درآمد تولید کننده اثر منفی می گذارد، بلکه سبب بروز مشکلاتی در سلامتی گاوهای شیری نیز می گردد. ایجاد بیش از حد فشار حرارتی بر گاو در اثر درجه حرارت و رطوبت بالای محیط، موجب استرس گرمایی در گاوها می‌شود. در طی استرس گرمایی، مصرف خوراک ۸ تا ۱۲% یا بیشتر کاهش می‌یابد.

این کاهش مصرف خوراک، موجب کاهش تولید اسید چرب فرار در شکمبه شده و در نتیجه تولید کاهش می‌یابد. کاهش مصرف علوفه، ترکیب شکمبه را تغییر می‌دهد و موجب اسیدوز و کاهش یافتن مقدار چربی شیر می‌گردد. علوفه‌ها نسبت به جیره‌ی غلات گرمای بیشتری تولید می‌کنند، در نتیجه به کاهش مصرف خوراک کمک می‌نمایند. جهت رفع کردن این مشکل، در طول تابستان دام باید با علوفه‌ی کیفیت بالا تغذیه شود. بنابراین به جیره نگهداری نیاز کمتری می‌باشد. احتیاج انرژی گاو برای شیردهی غیر‌قابل تغییر بوده و نیازهای انرژی گاو برای نگهداری در سرما افزایش می‌یابد. از این‌رو مصرف ممتد مواد مغذی کافی، از اتلاف تولید شیر جلوگیری می‌نماید. استرس حرارتی اجتناب ناپذیر است، اما اثرات آن را در صورت مدیریت مطلوب تغذیه، می‌توان به حداقل رساند.

تاثیر استرس گرمایی بر تولید مثل گاو ماده:

  1. کاهش بروز فحلی و در ادامه کاهش باروری
  2. افزایش کیست تخمدان
  3. افزایش سقط جنین و مرگ زودرس جنین
  4. کاهش نرخ آبستنی
  5. افزایش دمای رحم ـ کاهش جریان خون رسانی به رحم
  6. افزایش فاصله گوساله زایی به دلیل تأخیر در برگشت رحم بعد از زایمان

بر اساس تحقیقات انجام شده یکی از راهکارهای موثر در این زمینه استفاده از افزودنيهای خوراکی مانند عصاره ها و اسانسهای گیاهی حاوی متابولیتهای ثانویه هستند که با کاهش تولید متان سبب کاهش اتلاف انرژی شده و از این طریق بر عملکرد گاوهای شیرده اثرگذارند.

بر همین اساس آزمایشی توسط باقری و همکاران اجرا شد که در آن دویست و چهار گاو زایش اول نژاد هلشتاین که در دو بهاربند دارای فری استال نگهداری میشدند. گروه یک شامل 92رأس دام و متوسط تولید شیر 33 کیلوگرم بود که با یک جیره کاملا مخلوط تغذیه میشدند (شاهد). در گروه دوم  112 رأس گاو زایش اول و متوسط تولید شیر  34کیلوگرم نگهداری میشدند که علاو بر جیره، TMRروزانه به ازاء هر رأس 11 گرم افزودني Digestarom® P. E.P (افزودنی فایتوژنیک) دریافت میکردند.

نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که مصرف ماده خشک در گروه مصرف کننده ترکیبات فایتوژنیک بیشتر از گروه شاهد بود درحالیکه تولید شیر و ترکیبات آن بین دو گروه مشابه بود. اما تولید شیر در گروهی که افزودنی دریافت میکردند به طرز قابل توجهی در اولين رکورد که 21 روز بعد از قطع مصرف افزودنی از جیره ثبت شد کاهش یافت. گاوهایی که افزودنی مصرف میکردند قوام مدفوع بهتر و سرعت تنفس کمتری داشتند هرچند که دمای رکتوم آنها بالاتر از گاوهای گروه شاهد بود.

به استثنای هورمون T2 که در گروه مصرف کننده ترکیبات فایتوژنیک کاهش یافته بود سایر متابولیتهای خونی شامل گلوکز، بتا هیدروکسی بوتیریک اسید، کورتیزول، انسولین و  T3 تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند. تعداد گاوها بر سر آخور با مصرف افزودنی در ساعات 03:30 و 07:30 افزایش داشت.                                                                                      

این آزمایش در حقیقت اولین گزارشی است که نشان میدهد استفاده از ترکیبات فایتوژنیک قادر به افزایش مصرف ماده خشک گاوها در شرایط تنش حرارتی است. علت این امر میتواند از طریق افزایش تعداد دام بر سر آخور باشد که ممکن است خود ناشی از افزایش تعداد وعده ها، سایز هر وعده یا هر دو باشد. کاهش قابل توجه در تولید شیر پس از حذف ترکیبات فایتوژنیک از جیره نکته مهمی است که باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد تا مشخص شود آیا این کاهش به علت کاهش در مصرف خوراک بوده یا بعد از جذب اثراتی در بدن ایجاد میکنند که مستقل از اثرات شکمبه های آنهاست.

 

نرم افزار اندروید

 

 

اخبار،مقالات و محصولات ما

در نرم افزار اندروید ما

 

دریافت اپلیکیشن 

 

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

 

   

   

 

 

ثبت نام در خبرنامه دام کشاورز بینالود