مقالات

افزودني هاي خوراكي فايتوژنيك

افزودني هاي خوراكي فايتوژنيك

افزودني هاي خوراكي فايتوژنيك گروهي از مواد با منشا گياهي هستند كه به علت منع استفاده...

استفاده  از پری بیوتیک ها در تغذیه طیور

استفاده از پری بیوتیک ها در تغذیه طیور

 پری‌بیوتیک‌ها موادی هستند که: 1- بوسیله آنزیم‌های دستگاه گوارش هضم نمی‌شوند و بنابراین در روده کوچک...

انواع مایکوتوکسین ها

انواع مایکوتوکسین ها

سموم تولید شده توسط کپک ها مایکوتوکسین نامیده می شوند که دارای ریشه یونانی مایکس به...

مفاهیم پایه بیماری های متابولیک در دام

مفاهیم پایه بیماری های متابولیک در دام

در دهه های گذشته در پی به نژادی، گاوهایی با تولید فراوان و دوره شیردهی طولانی...

آنزيم ها در تغذيه ي طيور

آنزيم ها در تغذيه ي طيور

در طي چندين سال گذشته تمایل چشمگیری به استفاده از آنزیم های برون زادی در جیره...

تاثیر پروبیوتیک های خوراکی (بایومین ایمبو)  بر عملکرد مرغ تخمگذار

تاثیر پروبیوتیک های خوراکی (بایومین ایمبو) بر عملکرد مرغ تخمگذار

مقدمه سال های متمادی است که آنتی بیوتیک ها به عنوان مهار کننده ی پاتوژن ها...

 کاربرد پیش سازهای گلوکز در تغذیه گاوهای دوره ی انتقال

کاربرد پیش سازهای گلوکز در تغذیه گاوهای دوره ی انتقال

تغذیه گاوهای شیری در دوره انتقال چالش تغذیه ای مهمی محسوب می شود. طبق گزارشات مستند...

تاثیر استرس گرمایی بر عملکرد گاوهای شیری و استفاده از ترکیبات فایتوژنیک

تاثیر استرس گرمایی بر عملکرد گاوهای شیری و استفاده از ترکیبات فایتوژنیک

استرس گرمایی به عنوان یکی ازمشکلات اصلی در گاوداری های ایران به خصوص در مناطق گرمسیری...

استفاده از مخمر زنده در تغذيه ي دام

استفاده از مخمر زنده در تغذيه ي دام

در چند سال اخیر استفاده از افزودنی های مختلف به خوراک دام و طیور در سطح...

اثر مکمل های اسیدهای ارگانیک (بایوترونیک) بر عملکرد رشد و کیفیت، تولید تخم مرغ و پارامترهای سرم خونی در مرغ تخم گذار

اثر مکمل های اسیدهای ارگانیک (بایوترونیک) بر عملکرد رشد و کیفیت، تولید تخم مرغ و پارامترهای سرم خونی در مرغ تخم گذار

مقدمه: متخصصین تغذیه همواره در حال بررسی و یافتن افزودنی های جدید خوراک جهت بهبود ضریب...

تأثیر مکمل سلنو متیونین  بر مرغ  گوشتی  و نتاج حاصل از آن ها

تأثیر مکمل سلنو متیونین بر مرغ گوشتی و نتاج حاصل از آن ها

سلنیوم (Se) به عنوان عنصری که نقش مهمی در سلامتی و سودمندی حیوان ایفا می کند،...

راهکارهای پیشنهادهای تغذیه ای برای مقابله با استرس گرمایی در طیور

راهکارهای پیشنهادهای تغذیه ای برای مقابله با استرس گرمایی در طیور

امروزه پرورش طیور در مناطق گرمسیر جهان رو به افزایش است و یکی از نگرانی های...

 

 


تغذیه گاوهای شیری در دوره انتقال چالش تغذیه ای مهمی محسوب می شود. طبق گزارشات مستند کاهش مصرف خوراک در اوایل دوره پس از زایش تا 30 درصد تخمین زده شده است (برتیکس و همکاران، 1992). کاهش انرژی مصرفی در پی کاهش مصرف خوراک و افزایش نیاز دام به مواد مغذی جهت رشد و توسعه جنین در دوره خشکی و تولید شیر بعد از زایش دام را در یک وضعیت تعادل منفی انرژی مواجه می سازد که دام مستعد ابتلا به بسیاری از بیماری های متابولیک نظیر کتوز، کبد چرب، تب شیر، جابه جایی شیردان خواهد شد. امروزه به منظور غلبه بر اثرات ناشی از کاهش مصرف خوراک و در راستای تامین احتیاجات گلوکز استفاده از پیش ساز گلوکز در دوره انتقال مرسوم شده است (هایپن و همکاران، 2008). گلوکزا به عنوان یک پیش ساز گلوکز در این زمینه بسیار کارآمد واقع شده است. مصرف 300 گرم گلوکزا به صورت روزانه در جیره گاو شیری، تولید شیر را بیش از 200 لیتر در 60 روز اول دوره شیرواری افزایش داده و به طور قابل توجهی سبب کاهش اسید چرب غیر استریفه (NEFA) خون می شود. در ابتدای دوره شیردهی زمانی که دام در شرایط توازن منفی انرژی (NEB) به سر می برد (به دلیل کاهش خوراک مصرفی) وضعیت اسکور بدن کاهش یافته و بر تولید شیر و وضعیت باروری تاثیر منفی دارد. در شرایط NEB با افزایش مصرف ذخایر چربی بدن، حجم NEFA در بدن افزایش یافته و در کبد به کتون بادی هایی همچون بتا هیدروکسی بوتیرات (BHB)، تبدیل شده و در نهایت باعث کتوز و کبد چرب می شود. برای تعیین میزان متابولیسم چربی در بدن و NEB در گاوهای شیرده اندازه گیری مقادیر NEFA در خون انجام می شود
(مقدار بهینه ≤ 0/4 میلی اکی والان / لیتر در 21 روز قبل از زایمان) و برای تعیین میزان ابتلا به کتوز اندازه گیری BHB در خون انجام می شود (مقدار بهینه ≤ 1/2 میلی مول / لیتر). نسبت پروپیلن گلیکول / گلیسرول در گلوکزا نقش بسیار مهمی را در تامین گلوکز و کاهش سطوح BHB و NEFA. در گاوهای شیرده در طول دوره شیرواری می شود. نتایج حاصل از آزمایش دانشکده دامپزشکی سانتو توماس دانشگاه شیل، در آوریل 2011 نشان داد که مصرف 300 گرم گلوکزا در روز به ازای هر راس در 30 راس گاو پرتولید شکم دوم و سوم در دوره انتقال و شیردهی بر میزان NEFA خون در زمان زایش و BHB در 7، 14 و 21 روز بعد از زایمان تاثیر معنی داری داشته است. کل تولید شیر در گروه تیمار در طی 60 روز شیردهی 9/5٪ بالاتر از شیر گروه کنترل بود (2448 و 2236 لیتر).

 


Refrences:
1. Bertics, S.J., R.R. Grummer, C. Cadorniga - Valino and E.E. Stoddard. 1992. Effect of prepartum dry matter intake on liver tryglyceride concentration in early lactation. J. Dairy Sci. 75:1914 -1922.
2. Hippen, A. R., J. M. DeFrain, and P. L. Linke. 2008. Glycerol and other energy sources for metabolism and production of transition dairy cows. Pages 1–6 in Proc. 19th Annu. Florida Rumin. Nutr. Symp., Gainesville, FL. Department of Animal Science, University of Florida, Gainesville.

 

نرم افزار اندروید

 

 

اخبار،مقالات و محصولات ما

در نرم افزار اندروید ما

 

دریافت اپلیکیشن 

 

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

 

   

   

 

 

ثبت نام در خبرنامه دام کشاورز بینالود