مقالات

افزودني هاي خوراكي فايتوژنيك

افزودني هاي خوراكي فايتوژنيك

افزودني هاي خوراكي فايتوژنيك گروهي از مواد با منشا گياهي هستند كه به علت منع استفاده...

استفاده  از پری بیوتیک ها در تغذیه طیور

استفاده از پری بیوتیک ها در تغذیه طیور

 پری‌بیوتیک‌ها موادی هستند که: 1- بوسیله آنزیم‌های دستگاه گوارش هضم نمی‌شوند و بنابراین در روده کوچک...

انواع مایکوتوکسین ها

انواع مایکوتوکسین ها

سموم تولید شده توسط کپک ها مایکوتوکسین نامیده می شوند که دارای ریشه یونانی مایکس به...

مفاهیم پایه بیماری های متابولیک در دام

مفاهیم پایه بیماری های متابولیک در دام

در دهه های گذشته در پی به نژادی، گاوهایی با تولید فراوان و دوره شیردهی طولانی...

آنزيم ها در تغذيه ي طيور

آنزيم ها در تغذيه ي طيور

در طي چندين سال گذشته تمایل چشمگیری به استفاده از آنزیم های برون زادی در جیره...

تاثیر پروبیوتیک های خوراکی (بایومین ایمبو)  بر عملکرد مرغ تخمگذار

تاثیر پروبیوتیک های خوراکی (بایومین ایمبو) بر عملکرد مرغ تخمگذار

مقدمه سال های متمادی است که آنتی بیوتیک ها به عنوان مهار کننده ی پاتوژن ها...

 کاربرد پیش سازهای گلوکز در تغذیه گاوهای دوره ی انتقال

کاربرد پیش سازهای گلوکز در تغذیه گاوهای دوره ی انتقال

تغذیه گاوهای شیری در دوره انتقال چالش تغذیه ای مهمی محسوب می شود. طبق گزارشات مستند...

تاثیر استرس گرمایی بر عملکرد گاوهای شیری و استفاده از ترکیبات فایتوژنیک

تاثیر استرس گرمایی بر عملکرد گاوهای شیری و استفاده از ترکیبات فایتوژنیک

استرس گرمایی به عنوان یکی ازمشکلات اصلی در گاوداری های ایران به خصوص در مناطق گرمسیری...

استفاده از مخمر زنده در تغذيه ي دام

استفاده از مخمر زنده در تغذيه ي دام

در چند سال اخیر استفاده از افزودنی های مختلف به خوراک دام و طیور در سطح...

اثر مکمل های اسیدهای ارگانیک (بایوترونیک) بر عملکرد رشد و کیفیت، تولید تخم مرغ و پارامترهای سرم خونی در مرغ تخم گذار

اثر مکمل های اسیدهای ارگانیک (بایوترونیک) بر عملکرد رشد و کیفیت، تولید تخم مرغ و پارامترهای سرم خونی در مرغ تخم گذار

مقدمه: متخصصین تغذیه همواره در حال بررسی و یافتن افزودنی های جدید خوراک جهت بهبود ضریب...

تأثیر مکمل سلنو متیونین  بر مرغ  گوشتی  و نتاج حاصل از آن ها

تأثیر مکمل سلنو متیونین بر مرغ گوشتی و نتاج حاصل از آن ها

سلنیوم (Se) به عنوان عنصری که نقش مهمی در سلامتی و سودمندی حیوان ایفا می کند،...

راهکارهای پیشنهادهای تغذیه ای برای مقابله با استرس گرمایی در طیور

راهکارهای پیشنهادهای تغذیه ای برای مقابله با استرس گرمایی در طیور

امروزه پرورش طیور در مناطق گرمسیر جهان رو به افزایش است و یکی از نگرانی های...

 

در دهه های گذشته در پی به نژادی، گاوهایی با تولید فراوان و دوره شیردهی طولانی پدید آمده اند که در زمینه تغذیه با دشواری های ویژه ای روبرو هستند. بیماری های متابولیکی، بعنوان شایع ترین بیماری ها در گاوداری های صنعتی هستند. مفهوم تولید فراوان و دوره شیردهی طولانی را می توان با مقایسه نژادهای گوشتی و شیری روشن کرد. ماده گاوهای گوشتی روزانه اندکی شیر برای تغذیه گوساله های خود فراهم می کنند که در اوج شیردهی به حدود 9 کیلوگرم در روز می رسد. دوره شیردهی این گاوها نزدیک به 3 ماه است. گاوهای شیری نسبت به سایر گاوها فراتر از نیاز گوساله های خود شیر تولید می کنند. شیر این گاوها در اوج شیردهی (حدود 60 روز پس از زایمان ) حتی به بیش از 05 کیلوگرم در روز می رسد و پس از آن نیز به تندی پایین نمی آید و می تواند 10 ماه یا بیشتر ادامه یابد.
همراه با افزایش تولید در گاوهای شیری، نیازهای غذایی آنان نیز افزایشی چشمگیر یافته است تا جایی که شاید در برخی از مراحل شیردهی تامین این نیازها دشوار یا غیر ممکن باشد. فراهم نشدن نیازهای غذایی، متابولیسم مواد مغذی را آشفته یا ناهماهنگ می سازد و گاو را به بیماری متابولیک دچار می کند. افزون بر کمبود مواد مغذی ، ازدیاد برخی از آن ها نیز می تواند سبب رخداد بیماری های متابولیک شود.


اهمیت بیماری های متابولیکی
بیماری های متابولیکی بیشتر به شکل تحت بالینی (بدون نشانه های آشکار) شمار زیادی از حیوانات گله را درگیر می کنند و از راه های گوناگون سبب زیان اقتصادی می شوند.
کاهش تولید
کاهش اجزای اقتصادی شیر (مانند چربی و پروتئین)
کاهش باروری و افزایش فاصله زایش ها
افزایش نسبت تلقیح به آبستنی
افزایش رخداد بیماری های عفونی
تحمیل هزینه های تشخیص و درمان
افزایش موارد حذف گاوها از گله ها


سبب شناسی و پاتوفیزیولوژی مشترک
بیماری های متابولیک در موارد بسیاری سبب مشترک دارند و بیماری زایی آن ها نیز نقاط مشترک فراوانی دارد. یک بیماری متابولیکی می تواند آغازی برای دیگری باشد و معمولا حیوان در پی ابتلا به یکی از آن ها با بیماری های دیگری نیز روبرو می شود (ناهنجاری های متابولیک به صورت آبشاری یکی در پی دیگری پدید می آیند).
جمعیت های حساس: در گله های شیری، گاوهایی که در هفته های پیرامون زایمان هستند بیشترین حساسیت را به بیماری های متابولیک دارند، هر چند برخی از این بیماری ها ممکن است با فاصله بیشتری نسبت به زایمان دیده شوند و یا زمینه رخداد آن ها در زمان های دیگری فراهم شود. پس از درمان، پی آمدهای بیماری های متابولیک مدت ها بر جای می مانند.
عوامل مستعد کننده: کاستی های جیره، روش های اجرایی در مدیریت گله و شرایط محیطی در شمار عوامل مستعد کننده بیماری های متابولیک هستند. به دلیل رخداد آبشاری بیماری های متابولیک، می توان گفت که عوامل مستعد کننده آن ها مشترک هستند و یک عامل می تواند زمینه ساز چندین بیماری شود.
کاستی های جیره: اشتباهات کوچک در جیره غذایی، به ویژه در مراحل حساس چرخه شیردهی شاید دشواری های بزرگی در پی داشته باشد. با این وجود، چنانچه در ریشه یابی، درمان و برنامه ریزی برای پیشگیری از بیماری های متابولیکی تنها به کاستی های جیره بسنده شود راه درستی پیموده نشده است.
سطح تولید: گاهی تولید دام به اندازه ای زیاد است که حتی با  برنامه های مناسب تغذیه ای نیز احتمال رخداد برخی از بیماری های متابولیک وجود دارد.
گروه بندی: اگر گاوها به درستی گروه بندی نشوند بر پایه نیازشان تغذیه نخواهند شد و پیشگیری از بیماری های متابولیک دشوار می شود.
شرایط جایگاه ها: گاو همیشه باید به آسانی و بدون نیاز به رقابت به غذا، آب و مکان مناسبی برای استراحت دسترسی داشته باشد. کاستی در هر یک از موارد مصرف غذا را کاهش می دهد و امکان بیمار شدن گاو را بیشتر می کند.
دمای محیط: مصرف غذا در هوای گرم کمتر و در هوای سرد بیش تر می شود و اگر پیش بینی های لازم صورت نپذیرد احتمال رخداد بیماری های متابولیک بالا می رود. هوای گرم به جز کاهش مصرف غذا از راه های دیگری نیز به حیوان آسیب می رساند.
آماده سازی و توزیع غذا: اگر فرمولاسیون غذا خوب باشد ولی آماده سازی و توزیع آن درست نباشد، ممکن است مصرف غذا کاهش یابد و یا این که غذا درون دستگاه گوارش به خوبی مورد استفاده
قرار نگیرد.
لزوم برنامه های مشترک پیشگیری: با توجه به سبب ها، عوامل مستعد کننده و پاتوفیزیولوژی مشترک بیماری های متابولیک، و رخداد کما بیش همزمان همه آن ها در  هفته های پیرامون زایمان، نمی توان برای پیشگیری از تک تک آن ها به صورت جداگانه ای برنامه ریزی کرد. برای پیشگیری از این برنامه ها به یک برنامه جامع مدیریتی و تغذیه ای نیاز است که همه بیماری ها را در بر گرفته باشد. هر چند بیماری های متابولیک بیشتر در هفته های پیرامون زایمان رخ می دهند، برنامه های کنترل و پیشگیری باید همه چرخه شیردهی را در بر گیرند.

 

نرم افزار اندروید

 

 

اخبار،مقالات و محصولات ما

در نرم افزار اندروید ما

 

دریافت اپلیکیشن 

 

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

 

   

   

 

 

ثبت نام در خبرنامه دام کشاورز بینالود