مقالات

افزودني هاي خوراكي فايتوژنيك

افزودني هاي خوراكي فايتوژنيك

افزودني هاي خوراكي فايتوژنيك گروهي از مواد با منشا گياهي هستند كه به علت منع استفاده...

استفاده  از پری بیوتیک ها در تغذیه طیور

استفاده از پری بیوتیک ها در تغذیه طیور

 پری‌بیوتیک‌ها موادی هستند که: 1- بوسیله آنزیم‌های دستگاه گوارش هضم نمی‌شوند و بنابراین در روده کوچک...

انواع مایکوتوکسین ها

انواع مایکوتوکسین ها

سموم تولید شده توسط کپک ها مایکوتوکسین نامیده می شوند که دارای ریشه یونانی مایکس به...

مفاهیم پایه بیماری های متابولیک در دام

مفاهیم پایه بیماری های متابولیک در دام

در دهه های گذشته در پی به نژادی، گاوهایی با تولید فراوان و دوره شیردهی طولانی...

آنزيم ها در تغذيه ي طيور

آنزيم ها در تغذيه ي طيور

در طي چندين سال گذشته تمایل چشمگیری به استفاده از آنزیم های برون زادی در جیره...

تاثیر پروبیوتیک های خوراکی (بایومین ایمبو)  بر عملکرد مرغ تخمگذار

تاثیر پروبیوتیک های خوراکی (بایومین ایمبو) بر عملکرد مرغ تخمگذار

مقدمه سال های متمادی است که آنتی بیوتیک ها به عنوان مهار کننده ی پاتوژن ها...

 کاربرد پیش سازهای گلوکز در تغذیه گاوهای دوره ی انتقال

کاربرد پیش سازهای گلوکز در تغذیه گاوهای دوره ی انتقال

تغذیه گاوهای شیری در دوره انتقال چالش تغذیه ای مهمی محسوب می شود. طبق گزارشات مستند...

تاثیر استرس گرمایی بر عملکرد گاوهای شیری و استفاده از ترکیبات فایتوژنیک

تاثیر استرس گرمایی بر عملکرد گاوهای شیری و استفاده از ترکیبات فایتوژنیک

استرس گرمایی به عنوان یکی ازمشکلات اصلی در گاوداری های ایران به خصوص در مناطق گرمسیری...

استفاده از مخمر زنده در تغذيه ي دام

استفاده از مخمر زنده در تغذيه ي دام

در چند سال اخیر استفاده از افزودنی های مختلف به خوراک دام و طیور در سطح...

اثر مکمل های اسیدهای ارگانیک (بایوترونیک) بر عملکرد رشد و کیفیت، تولید تخم مرغ و پارامترهای سرم خونی در مرغ تخم گذار

اثر مکمل های اسیدهای ارگانیک (بایوترونیک) بر عملکرد رشد و کیفیت، تولید تخم مرغ و پارامترهای سرم خونی در مرغ تخم گذار

مقدمه: متخصصین تغذیه همواره در حال بررسی و یافتن افزودنی های جدید خوراک جهت بهبود ضریب...

تأثیر مکمل سلنو متیونین  بر مرغ  گوشتی  و نتاج حاصل از آن ها

تأثیر مکمل سلنو متیونین بر مرغ گوشتی و نتاج حاصل از آن ها

سلنیوم (Se) به عنوان عنصری که نقش مهمی در سلامتی و سودمندی حیوان ایفا می کند،...

راهکارهای پیشنهادهای تغذیه ای برای مقابله با استرس گرمایی در طیور

راهکارهای پیشنهادهای تغذیه ای برای مقابله با استرس گرمایی در طیور

امروزه پرورش طیور در مناطق گرمسیر جهان رو به افزایش است و یکی از نگرانی های...

 

 

 

افزودني هاي خوراكي فايتوژنيك گروهي از مواد با منشا گياهي هستند كه به علت منع استفاده از آنتي بيوتيك هاي محرك رشد استفاده از آنها رو به افزايش است. بسياري از كشورهاي خارج از اتحاديه اروپا در حال حذف آنتي بيوتيك هاي محرك رشد در خوراك حيوانات هستند. بنابراين، اهميت افزودني هاي خوراكي فايتوژنيك در سالهاي آينده بيشتر خواهد شد. هزاران سال است كه مواد فايتوژنيكي مورد استفاده قرار مي گيرند و ما هر روزه از گياهان و ادويه جات به عنوان طعم دهنده استفاده مي كنيم. براي بيش از 5000 سال، مصريان و چيني ها از اين تركيبات با مقاصد دارويي و مقاصد ديگر استفاده مي كردند.

شناخت تركيبات فايتوژنيكي

تركيبات فايتوژنيكي داراي خواص طعم دهندگي هستند، بنابراين بر خوش خوراكي خوراك هاي صنعتي اثر مي گذارند. علاوه بر اين، متابوليت هاي ثانويه آنها، مواد تلخ يا تند، ساپونين ها، اسانس ها، آلكالوئيدها و يا فلاونوئيدها هستندكه هر كدام اثرات مخصوص به خود را دارا مي باشند. در واقع، اثر مواد فعال گياهي در سالهاي اخير، حتي توسط شركت هاي ارائه دهنده اين مواد دست كم گرفته شده است. اغلب فرض بر اين است كه تركيبات فايتوژنيك موادي با خاصيت ضد ميكروبي مي باشند. در عمل بسياري از متابوليت هاي ثانويه گياهي و عصاره آنها چنين خواصي دارند. در شرايط آزمايشگاهي، فعاليت ضد ميكروبي مواد فعال گياهي به خوبي از طريق يافته هاي علمي اثبات شده است. براي مثال خود گياهان از طريق توليد "فايتوآلكسين ها" مي توانند به حمله هاي باكتريايي يا ويروسي پاسخ دهند. با اين حال، محدود كردن اثرات تركيبات فايتوژنيكي تنها به اثرات ضد ميكروبي، كار درستي نمي باشد. پيچيدگي متابوليت هاي ثانويه گياهي به مراتب بيشتر است.

مهمترين اثرات تركيبات فايتوژنيكي در بدن حيوان زنده:

  • تحريك بزاق و شيره معده
  • پشتيباني از عملكرد كبد
  • اثرات ضد التهابي و آنتي اكسيداني

اهميت عطر و طعم افزودنی های فایتوژنیک

 يكي از ويژگي هاي بسيار مهم تركيبات فايتوژنيك، تاثير آنها  بر عطر و طعم خوراك به ويژه در خوراك حيوانات جوان است. درك عطر و طعم يك پاسخ فيزيولوژيكي پيچيده مي باشد. تركيبي از طعم و مزه باعث تحريك گيرنده هاي موجود در دهان، بو يا عطر باعث تحريك گيرنده ها در حفره بيني مي شود. براي اينكه عطر و بو درك شود مولكول ها بايد فرارباشند، ولي هر دو مولكول هاي فرار و غير فرار بايد طعم داشته باشند. چند نوع طعم براي اضافه كردن به خوراك به منظور افزايش عطر و طعم طبيعي خوراك و بهبود طعم مي توان استفاده كرد. در هر حال تفاوت هايي بين حيوانات وجود دارد. يكي ازعوامل حساسيت به طعم خوراك، تعداد غدد چشايي است.

بهبود قابليت هضم در نتيجه اثرات مختلف است:

  • تحريك ترشحات معده و روده
  • بهينه سازي شرايط ميكروبي روده
  • كاهش متابوليت هاي سمي ميكروبي در روده
  • كاهش استرس سيستم ايمني، از جمله كاهش تحت باليني التهاب روده

بيماري آنتريت نکروتيک (تورم روده) در طيور يک آنتروتوکسمي ايجاد شده توسط پاتوژن کلستريديوم پرفرنجنس است. عفونت هاي کلستريديوم پرفرنجنس ممکن است در ماکيان به اشکال باليني حاد و يا تحت حاد بروز نمايند. آنتريت نکروتيک حاد با يک افزايش ناگهاني در ميزان مرگ و مير اغلب بدون علائم اخطار شناخته مي شود. در حال حاضر فرم تحت باليني بيشتر رايج است و به طور عمده با آسيب مخاط روده بدون علائم باليني يا مرگ و مير مشخص مي شود که اين امر منجر به کاهش هضم و جذب مواد مغذي، کاهش وزن و اختلال در نرخ تبديل خوراک مي شود. علائم باليني شامل افسردگي، کم شدن آب بدن، اسهال، پرهاي ژوليده و مصرف کم خوراک قابل مشاهده است.

صنعت مرغداري به طور چشمگيري در 40 سال گذشته رشد کرده است. تبديل آن به يک عرصه بسيار تخصصي نياز به سرمايه گذاري اقتصادي قابل توجهي دارد. بهبود مکان و تجهيزات به افزايش قابل توجهي در تراکم منجر شده و انتخاب ژنتيکي، رشد سريع تر، بهبود تبديل خوراک، توليد گوشت بيش تر، نرخ مرگ و مير کمتر را باعث شده است. پيشرفت در نرخ رشد و بازده خوراک تا حدودي جبران 65-70 درصدي کل هزينه هاي توليدکنندگان در سرمايه گذاري خوراک را مي کند. با اين حال تفاوت بين سود و زيان اغلب توسط بسياري از بيماري هاي عفوني که مي تواند بر طيور تأثير بگذارد، تعيين مي شود. يکي از اين
بيماري ها آنتريت نکروتيک است که هزينه هاي آن در سراسر جهان در صنعت طيور در سال 2 ميليارد دلار است. هزينه هاي ناشي از اين بيماري در آمريکا چيزي حدود 3 ميليون دلار در سال و ضرر حاصل از اين بيماري 33 درصد برآورد شده است.

در چهار دهه اخير آنتي بيوتيک ها به منظور بهبود عملکرد رشد و بهره وري و حفاظت حيوانات از اثرات نامطلوب ميکروارگانيسم هاي بيماريزا و غيربيماريزاي روده به خوراک دام و طيور اضافه شدند. فدراسيون سلامت حيوانات اتحاديه اروپا، در سال 1999 گزارش داده است که 407 ميليون کيلوگرم يا 35 درصد از تمام آنتي بيوتيک هاي تجويز شده در اتحاديه اروپا براي حيوانات مزرعه مصرف شده است. اثر خالص استفاده آنتي بيوتيک در ارتقاء رشد در صنعت طيور چيزي حدود 3 تا 5 درصد افزايش رشد و افزايش ضريب تبديل غذايي تخمين زده شده است. استفاده بيش از حد غيرقابل تنظيم آنتي بيوتيک هاي محرک رشد در خوراک دام يک فشار انتخابي براي باکتري ها در مقاومت به آنتي بيوتيک ها را تحميل مي کند. به علاوه مواد زائد حيوانات ممکن است شامل بقاياي آنتي بيوتيک باشد که منجر به انتشار گسترده شان در محيط زيست شود.

کلستريديوم پرفرنجنس يک باکتري گرم مثبت، اسپوردار غير هوازي، ميله اي شکل و غير متحرک است که به طور گسترده در خاک، آب، هوا و در دستگاه گوارش انسان و حيوانات يافت مي شود. اين باکتري به 17 نوع يا بيش از اين تعداد اگزوپروتئين سمي توليد مي کند و براساس سم توليدي به پنج تيپ مختلف (A, B, C, D, E) تقسيم مي شود. اين باکتري فاقد بسياري از ژن هاي اوتولوگ آنزيمي مورد نياز براي بيوسنتز اسيدآمينه است. بنابراين رشد اين باکتري در محيط از آن جايي که ذخيره آمينواسيد محدود است، محدود مي شود. از اين رو در داخل بدن، آن ها را از طريق فعاليت مجموع هايي از اگزوتوکسين ها و آنزيم هاي خارجي بافت ميزبان به دست مي آورد.

ضايعات ماکروسکوپيک حاصل از تکثير پاتوژن در اين بيماري را مي‌توان در روده‌ي کوچک و گاهي اوقات در اندام‌هاي ديگر مانند کبد، کليه و روده ي کور يافت. بروز اين بيماري به طور قابل توجهي در دهه‌هاي گذشته افزايش يافته است. هزينه‌هاي اين بيماري در صنعت طيور در کشورهاي امريکا و کانادا در خريداري دارو و همچنين لطمات حاصل از کاهش وزن بدن (BWG) چيزي در حدود 2 ميليارد دلار برآورد شده است.

 عواملي همچون استفاده از سطوح بالاي دانه‌هاي غلات مانند گندم، جو و جو دوسر، پروتئين‌هاي حيواني از قبيل پودر ماهي و پودرگوشت در رژيم غذايي طيور و همچنين فاکتورهاي آسيب زننده به مخاط روده از جمله کوکسيديوز، عوامل تنش زا از قبيل تراکم زياد، نيز ممکن است باعث افزايش احتمال ايجاد اين بيماري در گله هاي مرغان گوشتي شود.

آنتي‌بيوتيک‌هاي مختلفي مانند باسيتراسين، ويرجينامايسين، اووپارسين، لينکومايسين، تايلوزين و پني سيلين به عنوان دارو در کنترل آنتريت نکروتيک در جوجه‌هاي گوشتي مورد استفاده قرار گرفته است. با اين حال استفاده از مقدار زياد آنتي‌بيوتيک به عنوان محرک‌هاي رشد، مي‌تواند باعث ايجاد ژن‌هاي مقاوم به آنتي‌بيوتيک شود، که خود باعث افزايش شيوع باکتري‌هاي مقاوم به آنتي‌بيوتيک در حيوانات شده است. با توجه به اين نگراني، بسياري ازکشورها استفاده از آنتي‌بيوتيک غير درماني در خوراک طيور را محدود کرده اند. 

با حذف استفاده از آنتي بيوتيک به عنوان محرک رشد، توليد کنندگان مرغ اغلب با چالش هايي مربوط به سلامت روده و راندمان خوراک مواجه مي شوند.  با ظهور مکمل هاي جديد (NGPs) از جمله مواد افزودني گياهي خوراک (PFAs) به عنوان جايگزيني براي آنتي بيوتيک ها مطرح شد. اين ترکيبات توانايي تحريک رشد و بهبود راندمان خوراک را از طريق طيف وسيعي از خواص زيستي مانند فعاليت هاي ضد ميکروبي، ضد التهابي و ضد اکسيد کنندگي دارند.

عملکرد بهتر دستگاه گوارش

فعاليت اسانس هاي خاصي به طور موثر براي کنترل گونه هاي کلستريديوم در محيط آزمايشگاهي و in vivo اثبات شده اند. به طور متوسط، ضررهاي اقتصادي حاصل از نکروتيک تا سه برابر بيشتر از سرمايه گذاري براي  افزودني خوراکي فيتوژنيک مي باشد.

بازده بهتر خوراک

با کمک فن آوري هاي جديد “Omics” مانند ژنوميک، ترانسکريپتونيسم و غيره نشان داده شده است که برخي از ترکيبات فايتوژنيک نقش مهمي را در فرآيندهاي ضد التهابي بازي مي کنند. اين موضوع از اين جنبه اهميت دارد که التهاب تحت باليني در طيور منجر به کاهش عملکرد به دليل مصرف پايين خوراک و هدر رفت انرژي به منظور فعاليت هاي دفاعي سلولي در عوض توليد (ساخت عضله و تخم مرغ) مي شود.

افزودني هاي خوراکي فايتوژنيک موجب تنظيم ژن هاي هدف (IL-6, ICAM-1, MCP-1 Nf-Kb) شده که باعث کاهش التهاب و بهبود ضريب تبديل خوراک مي شود. همچنين اين ترکيبات موجب ترانس اکتيويشن nr-f2 شده که موجب تحريک حمايت از سلول و پاسخ اکسيداتيو مي شود.

 

نرم افزار اندروید

 

 

اخبار،مقالات و محصولات ما

در نرم افزار اندروید ما

 

دریافت اپلیکیشن 

 

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

 

   

   

 

 

ثبت نام در خبرنامه دام کشاورز بینالود