مقالات

راهکارهای پیشنهادهای تغذیه ای برای مقابله با استرس گرمایی در طیور

راهکارهای پیشنهادهای تغذیه ای برای مقابله با استرس گرمایی در طیور

امروزه پرورش طیور در مناطق گرمسیر جهان رو به افزایش است و یکی از نگرانی های...

کیفیت آب امری ضروری در عملکرد طیور گوشتی

کیفیت آب امری ضروری در عملکرد طیور گوشتی

آب یکی از موارد ضروری در تغذیه ی طیور است. اگرچه فراهم کردن آب فراوان و...

10 نکته در پرورش گوساله

10 نکته در پرورش گوساله

پرورش گوساله یک تجارت سودآور است. این تجارت میتواند سودآورتر و پر بازده تر باشد، اگر...

تنش گرمایی و مدیریت آن در گله های گاو شیری

تنش گرمایی و مدیریت آن در گله های گاو شیری

در یک گاوداری شیری دمای ایده آل که هیچگونه اثر منفی بر تولیدات دام نداشته باشد،...

کاهش عوامل موثر در سقط جنین دام

کاهش عوامل موثر در سقط جنین دام

واژه سقط جنین تنها کلمه ای که است که یک دامپرور دوست ندارد در زمان کنترل...

تاثیر دانه کتان اکسترود شده بر روی عملکرد تولیدمثلی گاوهای شیرده هلشتاین در اوایل دوره شیردهی

تاثیر دانه کتان اکسترود شده بر روی عملکرد تولیدمثلی گاوهای شیرده هلشتاین در اوایل دوره شیردهی

در این پژوهش از 300 راس گاو هلشتاین با میانگین روزهای شیردهی 15±35 روز و میانگین...

اهمیت مصرف آب برای گوساله ها

اهمیت مصرف آب برای گوساله ها

در دسترس بودن آب تمیز و تازه در سال های اولیه ی زندگی گوساله به رشد...

استفاده از آغوز به جای آنتی بیوتیک در مقابله با اسهال گوساله ها

استفاده از آغوز به جای آنتی بیوتیک در مقابله با اسهال گوساله ها

اسهال یکی از شایع ترین مشکلات رایج برای گوساله های تازه متولد شده است. استفاده ی...

تفاوت بیماری سیاه زخم و سیاه پا

تفاوت بیماری سیاه زخم و سیاه پا

شاربن علامتی یا سیاه پا (blackleg) از جمله بیماری هایی با منشا باکتریایی است که بطور...

بیماری بروسلوز یا تب مالت

بیماری بروسلوز یا تب مالت

بروسلا، باکتری گرم منفی، درون‌سلولی، بدون اسپور، غیر متحرک و هوازی، عامل ایجاد بیماری بروسلوز در...

بیماری ورم پستان و عوامل ایجادکننده‌ی آن

بیماری ورم پستان و عوامل ایجادکننده‌ی آن

ورم پستان از شایع‌ترین و پرهزینه‌ترین بیماری‌های صنعت گاوهای شیری است که زیان‌های اقتصادی ناشی از...

تاثیر مصرف گلوکزا در زمان تعادل منفی انرژی در گاو شیری

تاثیر مصرف گلوکزا در زمان تعادل منفی انرژی در گاو شیری

در پایان دوره ی آبستنی و شروع دوره ی شیرواری دام در تعادل منفی انرژی قرار...

 

شاربن علامتی یا سیاه پا (blackleg) از جمله بیماری هایی با منشا باکتریایی است که بطور عمده گاو و گوسفند را درگیر می کند و حساسیت دام های جوان به آن بیشتر از دام های مسن می باشد. تاکنون گزارشی در رابطه با انتقال این بیماری به انسان گزارش نشده است. عامل ایجاد کننده ی رایج این بیماری باکتری کلستریدیوم شوای (Clostridium chauvoei) است که یک باکتری گرم مثبت، میله ای شکل و بی هوازی است. اسپور این باکتری مقاومت بالایی را در آب و خاک دارا است؛ در نتیجه راه رایج و عمده ی ورود آن از طریق تغذیه ی دام می باشد.

رشد باکتری موجب ایجاد التهاب حاد و موضعی بافت ماهیچه ای می شود. بیماری سیاه پا با بیماری شاربن یا سیاه زخم (Anthrax) متفاوت است. عامل ایجاد کننده ی بیماری سیاه زخم باکتری (Bacillus anthracis) می باشد. این باکتری گرم مثبت، میله ای شکل است و تشکیل اندوسپور می دهد. این بیماری یکی از مهم ترین بیماری های مشترک بین دام و انسان می باشد.

 

از جمله تفاوت های این دو بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

  • شاربن علامتی معمولا در دام های جوان در شرایط مساعد ایجاد می شود، در حالی که بیماری سیاه زخم در هر شرایط و سنی به ویژه گاو، گوسفند، بز، اسب و قاطر را درگیر می کند.
  • در شاربن علامتی با اعمال فشار اطراف ناحیه ای که دچار تورم شده است، صدایی مانند شکستگی (Crackle) ایجاد می شود، در حالی که در بیماری سیاه زخم تورم ایجاد شده سخت و سفت یا خمیری بوده و اعمال فشار در اطراف این ناحیه هرگز صدا ایجاد نمی کند.
  • شاربن در آب و هوای گرم شایع تر است، در حالی که شاربن علامتی در تمام فصول دام را درگیر می کند.
  • پس از مرگ، اگر طحال بزرگ شده و نرم و مشکی رنگ شده باشد و اگر خون سیاه رنگ است و انعقاد پذیر نیست، این علائم بیماری شاربن علامتی نیست و احتمالا سیاه زخم می باشد. در شاربن علامتی، کبد بی تغییر است و خون بصورت طبیعی است و به راحتی به جز در ناحیه ی تورم منعقد می شود.

 

کارگروه فنی مهندسی دام کشاورز بینالود

 

نرم افزار اندروید

 

 

اخبار،مقالات و محصولات ما

در نرم افزار اندروید ما

 

دریافت اپلیکیشن 

 

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

 

   

   

 

 

ثبت نام در خبرنامه دام کشاورز بینالود