مقالات

مفاهیم پایه بیماری های متابولیک

مفاهیم پایه بیماری های متابولیک

در دهه های گذشته در پی به نژادی، گاوهایی با تولید فراوان و دوره شیردهی طولانی...

آنزيم ها در تغذيه ي طيور

آنزيم ها در تغذيه ي طيور

در طي چندين سال گذشته تمایل چشمگیری به استفاده از آنزیم های برون زادی در جیره...

تاثیر پروبیوتیک های خوراکی (بایومین ایمبو)  بر عملکرد مرغ تخمگذار

تاثیر پروبیوتیک های خوراکی (بایومین ایمبو) بر عملکرد مرغ تخمگذار

مقدمه سال های متمادی است که آنتی بیوتیک ها به عنوان مهار کننده ی پاتوژن ها...

 کاربرد پیش سازهای گلوکز در تغذیه گاوهای دوره ی انتقال

کاربرد پیش سازهای گلوکز در تغذیه گاوهای دوره ی انتقال

تغذیه گاوهای شیری در دوره انتقال چالش تغذیه ای مهمی محسوب می شود. طبق گزارشات مستند...

تاثیر استرس گرمایی بر عملکرد گاوهای شیری و استفاده از ترکیبات فایتوژنیک

تاثیر استرس گرمایی بر عملکرد گاوهای شیری و استفاده از ترکیبات فایتوژنیک

استرس گرمایی به عنوان یکی ازمشکلات اصلی در گاوداری های ایران به خصوص در مناطق گرمسیری...

استفاده از مخمر زنده در تغذيه ي دام

استفاده از مخمر زنده در تغذيه ي دام

در چند سال اخیر استفاده از افزودنی های مختلف به خوراک دام و طیور در سطح...

اثر مکمل های اسیدهای ارگانیک (بایوترونیک) بر عملکرد رشد و کیفیت، تولید تخم مرغ و پارامترهای سرم خونی در مرغ تخم گذار

اثر مکمل های اسیدهای ارگانیک (بایوترونیک) بر عملکرد رشد و کیفیت، تولید تخم مرغ و پارامترهای سرم خونی در مرغ تخم گذار

مقدمه: متخصصین تغذیه همواره در حال بررسی و یافتن افزودنی های جدید خوراک جهت بهبود ضریب...

تأثیر مکمل سلنو متیونین  بر مرغ  گوشتی  و نتاج حاصل از آن ها

تأثیر مکمل سلنو متیونین بر مرغ گوشتی و نتاج حاصل از آن ها

سلنیوم (Se) به عنوان عنصری که نقش مهمی در سلامتی و سودمندی حیوان ایفا می کند،...

راهکارهای پیشنهادهای تغذیه ای برای مقابله با استرس گرمایی در طیور

راهکارهای پیشنهادهای تغذیه ای برای مقابله با استرس گرمایی در طیور

امروزه پرورش طیور در مناطق گرمسیر جهان رو به افزایش است و یکی از نگرانی های...

کیفیت آب امری ضروری در عملکرد طیور گوشتی

کیفیت آب امری ضروری در عملکرد طیور گوشتی

آب یکی از موارد ضروری در تغذیه ی طیور است. اگرچه فراهم کردن آب فراوان و...

10 نکته در پرورش گوساله

10 نکته در پرورش گوساله

پرورش گوساله یک تجارت سودآور است. این تجارت میتواند سودآورتر و پر بازده تر باشد، اگر...

تنش گرمایی و مدیریت آن در گله های گاو شیری

تنش گرمایی و مدیریت آن در گله های گاو شیری

در یک گاوداری شیری دمای ایده آل که هیچگونه اثر منفی بر تولیدات دام نداشته باشد،...

 

اسهال یکی از شایع ترین مشکلات رایج برای گوساله های تازه متولد شده است. استفاده ی مناسب از آغوز، در مقایسه با آنتی بیوتیک ها، ممکن است یک مسیر بهتر برای سلامت گوساله و به دست آوردن سود باشد. برآورد شده است 56 درصد از مشکلات بهداشتی در روزهای اولیه ی زندگی مربوط به اسهال است که این موجب شده است این بیماری به یک مسئله ی بزرگ برای گوساله های تازه متولد شده تبدیل شود. علت 52.2 درصد از مرگ و میرهای گوساله ها در دوران پیش از شیرگیری به حساب می آید و یکی از دلایل عمده ی ضعف در رشد و افزایش نیاز به نیروی کاری و افزایش هزینه هاست.

 

پاتوژن های عمده ی شناخته شده به عنوان عامل اسهال در گوساله ها شامل ویروس ها (مانند روترا ویروس، کروناویروس)، انگل های میکروسکوپی (Cryptosporidium parvum) و باکتری هایی مانند سالمونلا انتریکا، اشرشیاکلای و کلستریدیوم پرفرجنس هستند. آنتی بیوتیک ها برای درمان اسهال ناشی از ویروس ها و انگل ها موثر نیستند، همچنین استفاده از آنتی بیوتیک ها دارای معایب مختلفی است:

1- مایک ون آمبورج از دانشگاه کرنل نشان داد گوساله ها تحت درمان با آنتی بیوتیک میزان 249 کیلوگرم شیر کمتری در دوره ی اول شیردهی تولید می کنند.

2- آنتی بیوتیک ها فلور باکتریایی مفید روده ای را از بین برده در نتیجه موجب ایجاد اختلال در سلامت روده می شود.

3- تخریب باکتری های گرم منفی موجب انتشار آندوتوکسین ها (اجزای لیپوپلی ساکاریدی دیواره ی سلولی باکتری) می شوند. به گفته ی جیمز کولر از دانشگاه دیویس، اثر عمومی اندوتوکسین ها شامل بی حالی، دیسترس تنفسی،کاهش فشار خون سیستمتیک، افزایش ضربان قلب به دنبال کاهش برون ده قلبی، اسهال، تغییر در شمار سلولی و سیستم انعقاد خون است.

4- موجب ایجاد مشکلات مرتبط با مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری ها می شود.

 

راه حل بهتر

 

آغوز گاوی ترکیبات مفیدی را از مادر به گوساله ی تازه متولد شده برای محافظت آن ها در برابر چالش ها در زمان های آغازین زندگی منتقل می کند. با مصرف آغوز بلافاصله بعد از تولد، در اولین جرعه ای که گوساله می خورد 27 عامل ایمنی و 87 عامل رشد و انواع پروبیوتیک های مختلف به همراه پری بیوتیک (که به رشد و تغذیه ی فلور میکروبی سودمند در روده کمک می کنند) به بدن گوساله منتقل می شود.

ترکیبات مفید آغوز 3-5 روز بعد از زایمان می تواند باقی بماند. گاوی که آنتی بیوتیک استفاده کرده است می تواند این آنتی بیوتیک را از طریق آغوز به گوساله منتقل کند، در نتیجه پرورش دهندگان گاو میتوانند 30-60 روز قبل از زایمان برای محافظت گاو از عوامل بیماری زا آن ها را واکسیناسیون نمایند. از این طریق، گوساله ی تازه متولد شده مقاومتی را در برابر عوامل بیماری زا موجود در محیط به دست می آورد. آغوز گاو واکسینه شده توانایی کشتن باکتری و ویروس های مهاجم، تحریک ترمیم بافت (بخصوص پوشش روده) و مبارزه با انواع مواد آلرژی زا، خنثی کردن سموم تولیدی از ارگانیسم ها را دارا می باشد. همچنین ثابت شده است که در درمان اسهال شدید هم موثر است.

تغذیه ی مناسب گاو در اواخر دوره ی شیردهی و دوره ی خشکی می تواند اثر مثبتی را بر روی کیفیت و کمیت آغوز بگذارد. مایکوتوکسین ها هم در غله و هم در کاه عملکرد سیستم ایمنی بدن و کبد را مختل می کند. بنابراین مدیریت خطر مایکوتوکسین ها سودمند است. بهبود وضعیت بهداشت محیط زندگی و کاهش عوامل استرس زا (به عنوان مثال ازدحام بیش از حد، تغییر رژیم غذایی به صورت مکرر، تنش گرمایی و ...) همراه با مدیریت مناسب آغوز می تواند به سلامت گوساله کمک کند.

 

کارگروه فنی مهندسی دام کشاورز بینالود

سیده زهرا موسوی

 

نرم افزار اندروید

 

 

اخبار،مقالات و محصولات ما

در نرم افزار اندروید ما

 

دریافت اپلیکیشن 

 

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

 

   

   

 

 

ثبت نام در خبرنامه دام کشاورز بینالود