مقالات

کیفیت آب امری ضروری در عملکرد طیور گوشتی

کیفیت آب امری ضروری در عملکرد طیور گوشتی

آب یکی از موارد ضروری در تغذیه ی طیور است. اگرچه فراهم کردن آب فراوان و...

10 نکته در پرورش گوساله

10 نکته در پرورش گوساله

پرورش گوساله یک تجارت سودآور است. این تجارت میتواند سودآورتر و پر بازده تر باشد، اگر...

تنش گرمایی و مدیریت آن در گله های گاو شیری

تنش گرمایی و مدیریت آن در گله های گاو شیری

در یک گاوداری شیری دمای ایده آل که هیچگونه اثر منفی بر تولیدات دام نداشته باشد،...

کاهش عوامل موثر در سقط جنین دام

کاهش عوامل موثر در سقط جنین دام

واژه سقط جنین تنها کلمه ای که است که یک دامپرور دوست ندارد در زمان کنترل...

تاثیر دانه کتان اکسترود شده بر روی عملکرد تولیدمثلی گاوهای شیرده هلشتاین در اوایل دوره شیردهی

تاثیر دانه کتان اکسترود شده بر روی عملکرد تولیدمثلی گاوهای شیرده هلشتاین در اوایل دوره شیردهی

در این پژوهش از 300 راس گاو هلشتاین با میانگین روزهای شیردهی 15±35 روز و میانگین...

اهمیت مصرف آب برای گوساله ها

اهمیت مصرف آب برای گوساله ها

در دسترس بودن آب تمیز و تازه در سال های اولیه ی زندگی گوساله به رشد...

استفاده از آغوز به جای آنتی بیوتیک در مقابله با اسهال گوساله ها

استفاده از آغوز به جای آنتی بیوتیک در مقابله با اسهال گوساله ها

اسهال یکی از شایع ترین مشکلات رایج برای گوساله های تازه متولد شده است. استفاده ی...

تفاوت بیماری سیاه زخم و سیاه پا

تفاوت بیماری سیاه زخم و سیاه پا

شاربن علامتی یا سیاه پا (blackleg) از جمله بیماری هایی با منشا باکتریایی است که بطور...

بیماری بروسلوز یا تب مالت

بیماری بروسلوز یا تب مالت

بروسلا، باکتری گرم منفی، درون‌سلولی، بدون اسپور، غیر متحرک و هوازی، عامل ایجاد بیماری بروسلوز در...

بیماری ورم پستان و عوامل ایجادکننده‌ی آن

بیماری ورم پستان و عوامل ایجادکننده‌ی آن

ورم پستان از شایع‌ترین و پرهزینه‌ترین بیماری‌های صنعت گاوهای شیری است که زیان‌های اقتصادی ناشی از...

تاثیر مصرف گلوکزا در زمان تعادل منفی انرژی در گاو شیری

تاثیر مصرف گلوکزا در زمان تعادل منفی انرژی در گاو شیری

در پایان دوره ی آبستنی و شروع دوره ی شیرواری دام در تعادل منفی انرژی قرار...

مایکوتوکسین ها و تاثیر آنها بر سلامت گله

مایکوتوکسین ها و تاثیر آنها بر سلامت گله

اهمیت مایکوتوکسین ها خوراك دام بيش از 80% هزينه هاي واحد پرورش را شامل مي شود....

 

اسهال یکی از شایع ترین مشکلات رایج برای گوساله های تازه متولد شده است. استفاده ی مناسب از آغوز، در مقایسه با آنتی بیوتیک ها، ممکن است یک مسیر بهتر برای سلامت گوساله و به دست آوردن سود باشد. برآورد شده است 56 درصد از مشکلات بهداشتی در روزهای اولیه ی زندگی مربوط به اسهال است که این موجب شده است این بیماری به یک مسئله ی بزرگ برای گوساله های تازه متولد شده تبدیل شود. علت 52.2 درصد از مرگ و میرهای گوساله ها در دوران پیش از شیرگیری به حساب می آید و یکی از دلایل عمده ی ضعف در رشد و افزایش نیاز به نیروی کاری و افزایش هزینه هاست.

 

پاتوژن های عمده ی شناخته شده به عنوان عامل اسهال در گوساله ها شامل ویروس ها (مانند روترا ویروس، کروناویروس)، انگل های میکروسکوپی (Cryptosporidium parvum) و باکتری هایی مانند سالمونلا انتریکا، اشرشیاکلای و کلستریدیوم پرفرجنس هستند. آنتی بیوتیک ها برای درمان اسهال ناشی از ویروس ها و انگل ها موثر نیستند، همچنین استفاده از آنتی بیوتیک ها دارای معایب مختلفی است:

1- مایک ون آمبورج از دانشگاه کرنل نشان داد گوساله ها تحت درمان با آنتی بیوتیک میزان 249 کیلوگرم شیر کمتری در دوره ی اول شیردهی تولید می کنند.

2- آنتی بیوتیک ها فلور باکتریایی مفید روده ای را از بین برده در نتیجه موجب ایجاد اختلال در سلامت روده می شود.

3- تخریب باکتری های گرم منفی موجب انتشار آندوتوکسین ها (اجزای لیپوپلی ساکاریدی دیواره ی سلولی باکتری) می شوند. به گفته ی جیمز کولر از دانشگاه دیویس، اثر عمومی اندوتوکسین ها شامل بی حالی، دیسترس تنفسی،کاهش فشار خون سیستمتیک، افزایش ضربان قلب به دنبال کاهش برون ده قلبی، اسهال، تغییر در شمار سلولی و سیستم انعقاد خون است.

4- موجب ایجاد مشکلات مرتبط با مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری ها می شود.

 

راه حل بهتر

 

آغوز گاوی ترکیبات مفیدی را از مادر به گوساله ی تازه متولد شده برای محافظت آن ها در برابر چالش ها در زمان های آغازین زندگی منتقل می کند. با مصرف آغوز بلافاصله بعد از تولد، در اولین جرعه ای که گوساله می خورد 27 عامل ایمنی و 87 عامل رشد و انواع پروبیوتیک های مختلف به همراه پری بیوتیک (که به رشد و تغذیه ی فلور میکروبی سودمند در روده کمک می کنند) به بدن گوساله منتقل می شود.

ترکیبات مفید آغوز 3-5 روز بعد از زایمان می تواند باقی بماند. گاوی که آنتی بیوتیک استفاده کرده است می تواند این آنتی بیوتیک را از طریق آغوز به گوساله منتقل کند، در نتیجه پرورش دهندگان گاو میتوانند 30-60 روز قبل از زایمان برای محافظت گاو از عوامل بیماری زا آن ها را واکسیناسیون نمایند. از این طریق، گوساله ی تازه متولد شده مقاومتی را در برابر عوامل بیماری زا موجود در محیط به دست می آورد. آغوز گاو واکسینه شده توانایی کشتن باکتری و ویروس های مهاجم، تحریک ترمیم بافت (بخصوص پوشش روده) و مبارزه با انواع مواد آلرژی زا، خنثی کردن سموم تولیدی از ارگانیسم ها را دارا می باشد. همچنین ثابت شده است که در درمان اسهال شدید هم موثر است.

تغذیه ی مناسب گاو در اواخر دوره ی شیردهی و دوره ی خشکی می تواند اثر مثبتی را بر روی کیفیت و کمیت آغوز بگذارد. مایکوتوکسین ها هم در غله و هم در کاه عملکرد سیستم ایمنی بدن و کبد را مختل می کند. بنابراین مدیریت خطر مایکوتوکسین ها سودمند است. بهبود وضعیت بهداشت محیط زندگی و کاهش عوامل استرس زا (به عنوان مثال ازدحام بیش از حد، تغییر رژیم غذایی به صورت مکرر، تنش گرمایی و ...) همراه با مدیریت مناسب آغوز می تواند به سلامت گوساله کمک کند.

 

کارگروه فنی مهندسی دام کشاورز بینالود

سیده زهرا موسوی

 

نرم افزار اندروید

 

 

اخبار،مقالات و محصولات ما

در نرم افزار اندروید ما

 

دریافت اپلیکیشن 

 

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

 

   

   

 

 

ثبت نام در خبرنامه دام کشاورز بینالود