مقالات

کیفیت آب امری ضروری در عملکرد طیور گوشتی

کیفیت آب امری ضروری در عملکرد طیور گوشتی

آب یکی از موارد ضروری در تغذیه ی طیور است. اگرچه فراهم کردن آب فراوان و...

10 نکته در پرورش گوساله

10 نکته در پرورش گوساله

پرورش گوساله یک تجارت سودآور است. این تجارت میتواند سودآورتر و پر بازده تر باشد، اگر...

تنش گرمایی و مدیریت آن در گله های گاو شیری

تنش گرمایی و مدیریت آن در گله های گاو شیری

در یک گاوداری شیری دمای ایده آل که هیچگونه اثر منفی بر تولیدات دام نداشته باشد،...

کاهش عوامل موثر در سقط جنین دام

کاهش عوامل موثر در سقط جنین دام

واژه سقط جنین تنها کلمه ای که است که یک دامپرور دوست ندارد در زمان کنترل...

تاثیر دانه کتان اکسترود شده بر روی عملکرد تولیدمثلی گاوهای شیرده هلشتاین در اوایل دوره شیردهی

تاثیر دانه کتان اکسترود شده بر روی عملکرد تولیدمثلی گاوهای شیرده هلشتاین در اوایل دوره شیردهی

در این پژوهش از 300 راس گاو هلشتاین با میانگین روزهای شیردهی 15±35 روز و میانگین...

اهمیت مصرف آب برای گوساله ها

اهمیت مصرف آب برای گوساله ها

در دسترس بودن آب تمیز و تازه در سال های اولیه ی زندگی گوساله به رشد...

استفاده از آغوز به جای آنتی بیوتیک در مقابله با اسهال گوساله ها

استفاده از آغوز به جای آنتی بیوتیک در مقابله با اسهال گوساله ها

اسهال یکی از شایع ترین مشکلات رایج برای گوساله های تازه متولد شده است. استفاده ی...

تفاوت بیماری سیاه زخم و سیاه پا

تفاوت بیماری سیاه زخم و سیاه پا

شاربن علامتی یا سیاه پا (blackleg) از جمله بیماری هایی با منشا باکتریایی است که بطور...

بیماری بروسلوز یا تب مالت

بیماری بروسلوز یا تب مالت

بروسلا، باکتری گرم منفی، درون‌سلولی، بدون اسپور، غیر متحرک و هوازی، عامل ایجاد بیماری بروسلوز در...

بیماری ورم پستان و عوامل ایجادکننده‌ی آن

بیماری ورم پستان و عوامل ایجادکننده‌ی آن

ورم پستان از شایع‌ترین و پرهزینه‌ترین بیماری‌های صنعت گاوهای شیری است که زیان‌های اقتصادی ناشی از...

تاثیر مصرف گلوکزا در زمان تعادل منفی انرژی در گاو شیری

تاثیر مصرف گلوکزا در زمان تعادل منفی انرژی در گاو شیری

در پایان دوره ی آبستنی و شروع دوره ی شیرواری دام در تعادل منفی انرژی قرار...

مایکوتوکسین ها و تاثیر آنها بر سلامت گله

مایکوتوکسین ها و تاثیر آنها بر سلامت گله

اهمیت مایکوتوکسین ها خوراك دام بيش از 80% هزينه هاي واحد پرورش را شامل مي شود....

در یک گاوداری شیری دمای ایده آل که هیچگونه اثر منفی بر تولیدات دام نداشته باشد، دمای بین 4 تا 24 درجه سانتیگراد است که ناحیه آسایش دمایی نامیده می شود. دو منبع حرارتی گاو را تحت تاثیر قرار می دهد که عبارتند از حرارت محیط و حرارت حاصل از سوخت و ساز مواد غذایی در بدن دام.

حرارت حاصل از سوخت و ساز اثر کمتری نسبت به حرارت محیط بر دام دارد و همراه با افزایش تولید شیر و خوراک مصرفی حرارت بیشتری تولید می شود که تنش حرارتی (‌استرس حرارتی) حاصل از محیط را دو چندان خواهد کرد، در ضمن با افزایش رطوبت هوا نیز تاثیر استرس گرمایی بر دام بیشتر خواهد بود. استرس حرارتی باعث عکس العمل هایی در دام می شود که در اینجا ابتدا با برخی از علائم تنش حرارتی و سپس با مدیریت کاهش اثرات آن آشنا خواهیم شد.

 

علائم و اثرات تنش گرمایی

کاهش مصرف خوراک به میزان 8 تا 12 درصد و یا بیشتر که به دنبال آن باعث کاهش تولید می شود که بخشی از مواد غذایی مصرف شده نیز صرف کنترل و حفظ دمای بدن دام می شود و از آنجاییکه گاوهای پرتولید خوراک بیشتری مصرف می کنند حساسیت بیشتری به استرس گرمایی دارند. در یک واحد گاوداری این تنش می تواند روزانه 4 کیلوگرم تولید را در هر دام پایین آورد که این میزان در یک دوره شیرواری میتواند مقدار زیادی از تولید را کاهش دهد.

استرس گرمایی در گاوهای آبستن منجر به کاهش وزن گوساله می شود و بعد از زایش، گوساله دچار اختلالات متابولیکی می شود.

افزایش تعداد تنفس به بیش از 70 بار در دقیقه،‌ دراین حالت دهان گاو باز بوده و شروع به له له زدن می نماید.

افزایش مصرف آب

در تنش گرمایی معمولاً‌ گاو سرپا می ایستد که ناراحتی مفاصل را به همراه خواهد داشت.

افزایش درجه حرارت بدن

تنش گرمایی باعث می شود فحلی کاهش و یا هنگام شب بروز کند و طول مدت آن نیز کم می شود. این اثر در گاوهای بالغ بیشتر از تلیسه ها مشهود است.

افزایش دفعات خوراک دهی اما در مقادیر کم و در اوقات خنک تر روز،‌ پیشنهاد می شود 60 تا 70 درصد جیره بین ساعت 8 بعد از ظهر تا 8 صبح داده شود.

استفاده از خوراک هایی با کیفیت بالاتر و با خوش خوراکی بیشتر (‌استفاده از خوراک تازه باعث تحریک مصرف خوراک می شود)‌.

از تخمیر ثانویه خوراک جلوگیری شود. جهت این کار میتوان در بالای مخزن خوراک (‌آخور) سایبان تهیه نمود و از بازدارنده های کپک مانند اسیدپروپیونیک استفاده کرد.

افزایش سیلوی ذرت در جیره برای پایین آوردن PH جیره از راهکارهای دیگر برای جلوگیری از تخمیر مجدد خوراک می باشد.

آب خنک وکافی در اختیار دام قرار گیرد . برای هر 20 راس گاو یک آبشخور با ذخیره 20 لیتر در نظر بگیرید.

جیره باید کاملاً‌ مخلوط شود تا امکان انتخاب به حداقل برسد.

ایجاد سایبان بر روی اصطبل ها، ‌آخور، ‌آبشخور،‌ بازگذاشتن دور تا دور اصطبل و ترغیب نمودن دام به مصرف خوراک (5/3 – 5/4 مترمربع سایبان برای هر گاو بالغ)

نظافت تابستانی رعایت شود و پره های فن ها را از گرد و غبار و جرم پاک کنید زیرا با کند شدن حرکت پره ها امکان جابجایی مناسب هوا وجود ندارد.

معمولاً‌ در زمان استرس گرمایی جابجایی مناسب هوا وجود ندارد.

باتوجه به اینکه گاوها در بهاربندها پراکنده هستند جهت خنک کردن بدن آنها، جایگاه انتظار شیردوشی بهترین مکان خنک سازی هستند که باید توسط هواکش، ‌پنکه و مه پاش ها دمای بدن دام را کاهش داد.

 

 

نرم افزار اندروید

 

 

اخبار،مقالات و محصولات ما

در نرم افزار اندروید ما

 

دریافت اپلیکیشن 

 

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

 

   

   

 

 

ثبت نام در خبرنامه دام کشاورز بینالود